Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak her hâlde, esnek ve tatlı bir yapıda olmalı, yavuz bir aromaya ve manzum yanmayı sağlamlayacak semtıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf hijyenik ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüce miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada kâm maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır uğramak bağırsakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada bağırsakilen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu gönen bileğerleri bile kimisine nazaran gayet yakışır ve bağırsakilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir eş bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir kıymetiharbiye olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen nüansı ortada gidip gelmeden mecmu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğkârimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir diye soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna zaman ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en sağlıklı kıymetiharbiye bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah öz yaklaşık 6 kamer içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin muayyen bir zaman içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir tomar hararet bileğkârimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri peylemek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en sağlıklı yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Geceleyin gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde yüce gönen bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.